Hatalmas segítség jön az erdőtervezés területén

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárium Blog :: A NAIK Erdészeti Tudományos Intézet és az MTA ATK TAKI kutatói egy olyan programot hoztak létre és szerkesztenek, mely a gyakorlatban hatalmas terhet vesz le az erdőtervezők válláról. A SiteViewer segítségével online böngészhetők a tematikus adatok különösebb térinformatikai szoftveres háttér nélkül is.
Tovább Hatalmas segítség jön az erdőtervezés területén

Takarmányozás mesterfokon!

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárium Blog :: Mint oly sok területen, a takarmányozás esetén is elengedhetetlen a folyamatos innováció és fejlesztés. A precíziós takarmányozással ugyanis gazdaságossá tehető a haszonállatok etetése, miközben sokkal egészségesebb és életrevalóbb egyedek nevelhetők. Nézzük, milyen kutatásokat folytat a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari kutatóintézete ezen a téren!
Tovább Takarmányozás mesterfokon!

Gazdaságosan a tejtermelésben

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárium Blog :: A tejelő tehenészetek versenyképessége több tényezőtől függ, az egyik ilyen, hogy megfelelő és optimális szinten tudják tartani a szaporodási teljesítményt. A NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet munkatársai olyan vemhességi fehérjék vizsgálatán alapuló eljárást dolgoztak ki, amivel nyomon követhetők a fertilitási és vemhességvesztési eredmények. Amellett, hogy ezzel növelhető a gazdaságosság, jobb minőségű tejtermékek kerülhetnek az …
Tovább Gazdaságosan a tejtermelésben

Teszteld a húst!

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárium Blog :: Képzelj el egy eljárást, mellyel azonosítani tudod, hogy valójában mit is tartalmaz az a hús, amit az orrod elé dugnak. A NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet (ÁTHK) munkatársainak köszönhetően ma már egy egyszerű teszt segítségével ellenőrizhető, hogy a mangalicahúsnak, amit a piacon vettünk, valóban van-e köze a hungarikumhoz.
Tovább Teszteld a húst!

Ökotoxikológiai vizsgálatokkal a környezetért

agrár mezőgazdaság gazda hírek
Agrárium Blog :: Az evolúció során a körülményekhez alkalmazkodás és az ellenálló képesség kulcsfontosságú tényezők. Az Agrár-környezettudományi Kutatóintézet munkatársai a környezeti elemek szennyezettségére vonatkozóan indikátor fajnak minősülő növény-, valamint a gerinctelen és gerinces állatfajok ökotoxikológiai tesztelését végzik. Az Agrár-környezettudományi Kutatóintézet Ökotoxikológiai Osztályának fő kutatási területe a gerinces és gerinctelen fajok ökológiai tesztekben való alkalmazása. Ezek nagyrészt a vízi …
Tovább Ökotoxikológiai vizsgálatokkal a környezetért

Így „készül” a prebiotikum

agrár mezőgazdaság gazda hírek

Agrárium Blog :: Probiotikumokról és prebiotikumokról rengeteget lehet hallani mostanában. A NAIK égisze alá tartozó Agrár-környezettudományi Kutatóintézet egyik innovációja is erre épül: lényege, hogy miként állíthatók elő a prebiotikumok enzimkonstrukciók segítségével. A prebiotikumok olyan rövid láncú cukrok vagy poliszacharidok, amelyeket ugyan az emberek és a háziállatok nem képesek lebontani, mégis fontosak, hiszen a bélcsatornában lévő „hasznos” baktériumokat stimulálják, …
Tovább Így „készül” a prebiotikum

ELISA segít! – A bioanalitika új dimenziója

agrár mezőgazdaság gazda hírek
Agrárium Blog :: Az élelmiszerekben és a környezeti mintákban fellelhető szerves mikroszennyezők kimutatása igen fontos, ám összetett folyamat. Az Agrár-környezettudományi Kutatóintézet az ilyen eljárásokra specializálódva, immunanalitikai módszerek segítségével igyekszik kiszűrni azokat az értékeket, melyek eltérnek a megengedettől.
Tovább ELISA segít! – A bioanalitika új dimenziója

Az ellenálló paprika a jó paprika!

agrár mezőgazdaság gazda hírek
Agrárium Blog :: A paprika nemcsak hungarikumként kulcsfontosságú növény Magyarországon, de kedvenc ételeink alapanyaga is. Mai bejegyzésünkben kiderül, miként fejlesztik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ – Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézetének kutatói a paprika ellenálló képességét és minőségét, hogy finom és egészséges élelmiszer kerülhessen az asztalunkra. Az itthoni klíma- és talajviszonyok kifejezetten alkalmasak a paprikatermesztésre, így minden lehetőség adott, …
Tovább Az ellenálló paprika a jó paprika!